Pakotepolitiikka
Pakotteiden järkevyydestä tai sen puutteesta


Ukrainan sodan taustoja


Professori Jeffrey Sachs piti 19.02.2025 Europarlamentarikoille luennon, jossa hän selvitti mm. Ukrainan sodan taustoja ja USA:n osuutta siihen. Luento oli ehkä hieman amerikkalaistyylisesti dramatisoitu, mutta elokuvatermein ilmaistuna "se perustui vahvasti tosiasioihin".

Varsovan liiton hajoaminen

Varsovan liitto hajosi v.1989 ja virallisesti se lakkautettiin 01.07.1991. Neuvostoliitto lakkautettiin 08.12.1991, jolloin aikaisemmista neuvostotasavalloista tuli itsenäiset valtiot.

Saksojen yhdistymiseen liittyvissä neuvotteluissa olivat mukana mm. (Länsi-)Saksan ulkoministeri Hans-Dietrich Genscher, USA:n ulkoministeri James Baker III ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatsov. Lehdistötilaisuudessa Hans-Dietrich Genscher sanoi, että "emme käytä Varsovan liiton hajoamista hyväksemme ja NATO ei siirry itään". James Baker III on sanonut useammassa yhteydessä kuuluisan lauseen "ei tuumaakaan itään".

Bill Clinton

Presidentti Bill Clinton piti 10.01.1994 puheen NATOn kokouksessa Brysselissä. Puheessa hän ilmoitti "Partnership of peace" muodostamisesta.
Pari päivää myöhemmin puheessaan Prahassa hän sanoi, että "ei ole kyse siitä, että ottaako NATO uusia jäseniä, vaan milloin ja miten". Tällä hän vahvisti, että NATO tulee laajenemaan, aikaisemmin sovitun vastaisesti, entisiin itäblokin maihin.

NATOn itälaajentuminen

Heinäkuussa 1997 NATO kutsui Tsekin, Unkarin ja Puolan jäsenikseen. Virallisesti ne tulivat NATOn jäseniksi 16.03.1999.

Marraskuussa 2002 NATO kutsui Bulgarian, Eestin, Latvian, Liettuan, Romanian, Slovakian ja Slovenian jäsenikseen. Virallisesti ne tulivat NATOn jäseniksi 29.03.2004.

Albania ja Kroatia liittyivät NATOon 01.04.2009.

Montenegro liittyi NATOon 05.06.2017.

Pohjois-Makedonia liittyi NATOon 27.03.2020.

Seuraavina "jonossa" ovat Bosnia-Herzegovina, Georgia ja Ukraina.

Venäjän reaktiot

Suunnilleen joka välissä Venäjä on ilmaissut tyytymättömyytensä (NATOn itälaajentumiseen) ja varoittanut mahdollisista seurauksista.

Ydinasesopimukset

ABM-sopimus

Joulukuussa 2001 USA ilmoitti vetäytyvänsä ballististen ohjusten torjuntasopimuksesta, ABM-sopimus.
USA on sijoittanut AEGIS-ohjustentorjuntajärjestelmän Romanian Deveseluun. Järjestelmä oli operatiivisessä käytössä toukokuussa 2016.
USA on sijoittanut AEGIS-ohjustentorjuntajärjestelmän Puolan Redzikowoon. Heinäkuussa 2024 järjestelmän ilmoitettiin olevan operatiivisessa käytössä.

INF-sopimus

Helmikuussa 2019 USA ilmoitti vetäytyvänsä keskipitkän matkan ohjusten sopimuksesta, INF-sopimus. Seuraavana päivänä myös Venäjä ilmoitti vetäytyvänsä sopimuksesta.