Investoinnit
Vanha viidakon sanonta: Yrityksen perustamisessa ja pääomasijoittamisessa vaaditaan, että (koulutodistuksessa) uskonto on kymppi ja matematiikka nelonen.
Pakotteiden aikana tähän listaan voi lisätä vielä sijoittamisen Suomeen. Jopa eläkerahojamme sijoittavat yhtiöt "vähentävät Suomi- ja Eurooppa-riskiä". Tämähän tarkoittaa sitä, että "meidän" eläkerahamme menevät kehittämään muiden maiden yritystoimintaa.
Kestävä talouskasvu
Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisussa "Kestävä talouskasvu ja hyvinvointimme tulevaisuus" Suomen keskeisenä ongelmana mainitaan tuottavuuden heikko kasvu. Jos tähän ei saada aikaan parannusta Suomea uhkaa näivettymisen kierre".
"Näivettymisen kierre" ei varsinaisesti ole sellainen mainoslause, jolla sijoittajia houkutellaan tekemään investointeja Suomeen.
Sen katkaisemiseksi julkaisussa on tunnistettu keskeisiksi kasvun edellytyksiksi:
- Tutkimus- ja kehitysinvestointien tason nostaminen 4 prosenttiin BKT:sta
- Innovaatiojärjestelmän tehokkuus
- Osaajien ja osaamisen riittävyyden varmistaminen
- Riskinottoon kykenevän osaavan pääoman lisääminen
- Kannustava investointiympäristö
Näistä edellytyksistä kolme liittyy vahvasti Suomessa tehtäviin investointeihin. Kuinka houkutella ulkomaisia sijoituksia Suomeen ja pitää kotimaiset sijoitukset Suomessa, kun pakotteilla on heikennetty Suomen (ja Euroopan) asemaa maailmanmarkkinoilla? Tehtävä on vaikea, ellei mahdoton.
SWOT
Taulukkolaskennan lisäksi sijoittajat(kin) tekevät usein SWOT-analyysejä eli suomalaisittain nelikenttäanalyysejä. Hahmotellaan sellaista pakotteiden aikaisesta Suomesta sijoittajan näkökulmasta.
Vahvuudet:
|
Heikkoudet:
|
Mahdollisuudet:
|
Uhkat:
|