Energia
Energian hintakehitys 2022
Katsotaan polttoaineiden hintakehitystä ensimmäisenä pakotevuonna.

Kuva: Polttonesteiden hinta 2022

Kuva: Sähkön hinta 2022

Kuva: Maakaasun hinta 2022
Maakaasun tulo Venäjältä Suomeen katkesi 21.05.22.
Ympäristöpäästöt
Polttoaineiden hinnannousun voisi toivoa pienentävän ympäristöpäästöjä kannustamalla energiatehokkaampiin liikkumismuotoihin ja teollisuusprosesseihin.
Päättäjämme ovat kuitenkin linjanneet polttoaineiden hinnanalennuksen ympäristöpäästöjen pienenemistä tärkeämmäksi asiaksi ja pienensivät ensin uusiutuvan polttoaineen jakeluvelvoitetta ja sitten polttoaineveroa.
Maakaasun hinnan nousu ja huoli saatavuudesta puolestaan pakottaa monia käyttäjiä siirtymään enemmän hiilidioksidipäästöjä tuottavaan kevyeen polttoöljyyn.
Venäjältä tuodun energian korvaaminen puuhakkeella tai jopa turpeella vaarantaa Suomen hiilineutraaliustavoitteen. Maankäyttösektori on vaarassa muuttua hiilinielusta päästöjen lähteeksi sen seurauksena joudutaan ostamaan (kalliita) päästöoikeuksia.
Vihreä vety
Vihreä vety on nyt se energiamuoto, mikä pelastaa maailman, joten otetaan sille ihan oma kappale.
Inkoon terästehdas
Se on aina mukavaa, jos ulkomaalaiset sijoittajat ovat valmiita investoimaan Suomeen. Siitä huolimatta pieni realismi ei koskaan tee haittaa, sillä ennemmin tai myöhemmin aletaan kuitenkin vaatimaan erinäisiä julkisia tukitoimenpiteitä.
Nostetaan tässä esille muutamia käytännön ongelmia, jotka pitää ratkaista ennen julkisen rahan isompaa tuhlaamista. Otetaan vertailukohdaksi vaikka Luleåssa oleva SSAB:n vastaava hanke, jolle pitäisi kilpailussa pärjätä.
Luleån edut:
- Suomessa ei taida tällä hetkellä olla yhtään toimivaa rautakaivosta. Luleån lähellä taas on Kiirunan isot rautakaivokset.
- Vähätuulisena päivänä (esim. 20.01.23) "vihreän" sähkön hinta Luleån seudulla (Pohjois-Ruotsi) oli 91eur/MWh, Suomessa 160eur/MWh. Tuulisina päivinä se on suunnilleen samoissa. Pääsääntöisesti Pohjois-Ruotsissa sähkö on edullisempaa ja "vihreämpää" kuin Suomessa.
- Luleån lähellä on Norjan (ja Pohjois-Ruotsin) vesivoimaa, jolla voidaan tasata tuulivoiman vaihtelua.
- SSAB:lla on pitkä kokemus rautamalmin kanssa touhuamisesta.
- Luleåsta menee "malmbanan" Narvikiin, josta valmiit tuotteen lähtevät valtamerelle ja maailmanmarkkinoille.
Inkoon edut:
- Luja usko onnistumiseen (?)
Vetyputkisto
"Vihreälle" vedylle pitää tietenkin rakentaa oma putkiverkosto.
Pohditaanpas asiaa logistiikan kannalta. Tuulivoimalat ovat siis jossakin pohjoisessa, etteivät ne vaan häiritse ruuhka-Suomen asukkeja. Tuulivoimaloiden tuottamalla sähköllä tehdään sitten vetyä. Tuotettu vety johdetaan putkistolla käyttäjille Etelä-Suomeen tai jopa Eurooppaan asti.
Kemiantunnilla opimme, että vety on kevyin alkuaine ja siinä on vain yksi protoni ja yksi elektroni. Normaalisti vety on kahden atomin molekyylinä eli kaksi protonia ja kaksi elektronia. Vertailun vuoksi maakaasumolekyylissä (metaani) protoneita ja neutroneita on kuusitoista eli kahdeksankertainen määrä. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Vaikkapa sitä, että vety karkaa paljon pienemmästä huokosesta kuin maakaasu. Siis vetyputkiston pitää olla huomattavasti tiiviimpi kuin maakaasuputkiston. Eli se tulee myös huomattavasti kalliimmaksi.
Fysiikan tunnilla taas sähkön eduista kerrottiin, että se on monipuolisesti käytettävissä oleva "jalo" energiamuoto ja sen siirtäminen paikasta toiseen (johdoilla) on helppoa.
Edellisten pohjalta voisi päätellä, että energian siirto kannattaisi tehdä sähkönä ja muuttaa se vedyksi, jos tarpeen, vasta lähempänä käyttöpaikkaa. Sähkön siirto on koeteltua, luotettavaa tekniikkaa, kuten jokainen voi ympärilleen katsomalla todeta. Miksi siis rakentaa uutta energiansiirtoverkostoa vetyä varten, jos helposti siirrettävän sähkön voi muuttaa vedyksi lähempänä käyttöpaikkaa?